Siirry sisältöön

Yksitoista kuntaa haluaa näyttää esimerkkiä kestävässä kulutuksessa


”Olemme varsinkin tämän vuoden aikana nähneet kouriintuntuvasti, miten mittavia globaalit ongelmat ovat. Kestävästi rakennetun yhteiskunnan pitäisi kestää myös häiriöt paremmin kuin lyhytnäköiselle voitontavoittelulle rakennetun. Juuri nyt kannattaakin miettiä, mitkä ovat ne tukijalat, joille tulevaisuuden yhteiskunnan perustamme”, kehottaa professori Jyri Seppälä Suomen ympäristökeskuksesta.

Suomalaisen edelläkävijäkuntien Fisu-verkoston (Finnish Sustainable Communities) kunnat näyttävät esimerkkiä kestävässä kuluttamisessa ja haastavat myös muut kunnat pienentämään omaa ympäristöjalanjälkeään.

”Nyt on hyvä aika nauttia aineettomista palveluista ja pohtia omia kulutustottumuksia. Tärkeää tässä tilanteessa on silti myös edistää elinvoimaa ja työllisyyttä Suomessa”, muistuttaa johtaja Isa-Maria Bergman Motivasta.

Fisuun kuuluu yksitoista kuntaa: Forssa, Hyvinkää, Ii, Joensuu, Jyväskylä, Kuopio, Lahti, Lappeenranta, Riihimäki, Turku ja Vaasa. Verkosto tavoittelee kolmea tavoitetta – ei päästöjä, ei jätteitä ja ei ylikulutusta – vuoteen 2050 mennessä. Vaikka kestävän kuluttamisen taso on haasteellista saavuttaa, tehdään tähän liittyen Fisu-kunnissa kuitenkin paljon toimenpiteitä.

Ympäristöministeriön logo
Maa- ja metsätalousministeriön logo
Kuntaliiton logo