Siirry sisältöön

Salpakierron palvelukokeilu vähensi biojätteen määrää sekajätteen seassa


Salpakierto Oy (ent. Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy) huolehtii Lahden seudulla jätelain mukaisista yhdyskuntajätehuollon palveluista, kuten jätteiden vastaanotosta ja käsittelystä. Syksyllä 2020 Lahdessa aloitettiin poikkeusluvalla biojätteen keräykseen liittyvä kokeilu.

Vapaaehtoiset Pienastia-asiakkaat ovat keränneet nyt yli vuoden ajan biojätteensä perhekoosta riippuen 35 tai 50 litran jäteastioihin. Ne tyhjennetään tuttuun tapaan kahden viikon välein, mutta pakettiautolla, ei isolla jäteautolla. – Noin seitsemän Pienastia-asiakkaan jätteet kuljetetaan Biolinkkinä toimivien pientaloasukkaiden isoihin 240 litran jäteastioihin odottamaan varsinaista jäteautoa.

Yksi kokeilun tavoitteista oli vähentää seka- ja energiajätteen joukkoon päätyvän biojätteen määrää. Ennen kokeilua tehdyssä koostumistutkimuksessa sekajätteen seassa oli noin 61 prosenttia biojätettä. ”Biojätteen osuus laski 4–5 kuukaudessa 28 prosenttiin ja vuoden aikana 14 prosenttiin”, kertoo Salpakierron projekti-insinööri Linda Karlström. Lajittelu oli silloinkin tehty varsin huolella, koska pääosa biojätteestä oli pakkausten sisälle jäänyttä biojätettä.

Kokeilun osanottajien kannalta merkittävä asia oli, että 66 prosenttia pystyi pidentämään sekajätteensä tyhjennysväliä ja laskemaan näin jätekustannuksia. ”Kokeilun alussa yli puolet asukkaista tyhjensi sekajätteensä kahden viikon välein, mutta kokeilun päätteeksi lyhyt tyhjennysväli oli käytössä enää 16 prosentilla.”

Lue lisää kokeilun tuloksista.

Ympäristöministeriön logo
Maa- ja metsätalousministeriön logo
Kuntaliiton logo