Siirry sisältöön

Kommunerna har förmåga och vilja att skydda och bevara biologisk mångfald.

Nätverken för natursmarta kommuner har en webbplats Luontokunnat.fi som stöder kommuner och städer i bevarandet av den biologiska mångfalden och hållbart nyttjande av naturen. #luontokunnat

Höst city skogen

De nationella nätverken

Till nätverket Luontokunnat ansluter man sig som personmedlem och det innebär inte några förpliktelser för kommuner eller personer. Nätverket finns till för kommunens myndigheter, anställda och förtroendevalda. Det är fråga om ett frivilligt nätverk som stöder de anslutna medlemmarna i naturvårdsarbetet i kommunerna. Sedan introduktionen den 24 september 2020 har mer än 350 personer från 100 kommuner, kommunala organisationer och landskap anslutit sig till nätverket Luontokunnat.

Listan för intressentgrupper

Till listan för intressentgrupper kan alla som är intresserade av nätverkets verksamhet ansluta sig, såsom personer i olika organisationer, företag eller vem som helst som är intresserad av kommunens naturvårdsarbete. På listan för intressentgrupper är du med på nätverkets e-postlista och välkommen till nätverkets evenemang.

Verksamheten i nätverket Luontokunnat är samarbete

Effektfullt naturvårdsarbete kräver att kommunen aktivt satsar på internt och externt samarbete samt utveckling av kommunens verksamhet. Kommunerna ombeds utbyta information med andra aktörer genom nätverket Luontokunnat. Kommunerna har ofta samma utmaningar och genom samarbete kan de lära sig av varandra och utveckla nya lösningar.

Nätverket Natursmarta kommuner främjar kommunens naturvårdsarbete och livskraft

Nätverket Natursmarta kommuner har som mål att bromsa förlusten av biodiversitet, främja den biologiska mångfalden och minska verksamhet som försvagar naturen. Natursmarta kommuner är ett nätverk för pionjärkommuner. #luontoviisaatkunnat

Fjädra äng

Nätverket Natursmarta kommuner som syftar till målinriktad verksamhet grundades den 31 januari 2023. Det krävs ett beslut av fullmäktige, styrelse eller annan behörig instans för att bli medlem i nätverket. Anslutning till Natursmarta kommuner förutsätter också att kommunen uppfyller nätverkets kriterier.

Med kriterier avses kommunens åtgärder för att bromsa förlusten av biodiversitet och riktlinjer genom vilka kommunen förbinder sig att minska den egna verksamhetens försvagande inverkan på naturen och främja den biologiska mångfalden. Utöver verksamheten i den egna kommunen förbinder sig kommunerna att påverka andra aktörer, såsom invånare, företag, företagare inom jord- och skogsbruk och de fritidsboende i området så att kunskapen om den biologiska mångfalden ökar.

Artutrotningen stoppas i kommunerna

Även om förlusten av biologisk mångfald är ett globalt problem är åtgärderna för att stoppa förlusten ofta lokala. Det största hotet mot mångfalden är förändringar i markanvändningen, som kommunerna genom planläggningen har stor möjlighet att påverka. Kommunerna och landskapen ansvarar gemensamt för planläggning och markanvändning.

Utöver verksamheten i den egna kommunen förbinder sig Natursmarta kommuner att påverka andra aktörer, såsom invånare, företag, företagare inom jord- och skogsbruk och de som har fritidsbostad i området, så att kunskapen om den biologiska mångfalden ökar hos alla.

Blommorna

De nationella nätverkens aktörer

Finlands miljöcentral och Kommunförbundet leder i samverkan nätverken Luontokunnat och Natursmarta kommuner. Nätverken samverkar med kommuner och städer och flera andra aktörer. Nätverken finansieras av Miljöministeriet, Jord- och skogsbruksministeriet, Kommunförbundet, Finlands miljöcentral samt stiftelser och andra finansiärer genom projektfinansiering.

Muokattu viimeksi: 22.10.2024
Ympäristöministeriön logo
Maa- ja metsätalousministeriön logo
Kuntaliiton logo