Siirry sisältöön

Monissa kunnissa toimitaan jo luonnon monimuotoisuuden puolesta


Kuntaliiton ja Suomen ympäristökeskuksen tekemän selvityksen mukaan valtaosassa kunnista turvataan luonnon monimuotoisuutta erilaisilla toimilla jo nyt. Monimuotoista luontoa halutaan vaalia, koska sen koetaan lisäävän kunnan vetovoimaisuutta. Selvityksessä oli mukana niin pieniä kuin suuria kuntia eri puolilta Suomea.

”Ratkaisut luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi ovat usein paikallisia. Kunnilla on kykyä ja halua tehdä monipuolisia luonnon monimuotoisuutta turvaavia toimia. Kunnat muun muassa torjuvat haitallisia vieraslajeja, toteuttavat suojeluhankkeita, kunnostavat vesistöjä, uudistavat metsien ja viheralueiden hoitokäytäntöjään sekä ottavat luonnon monimuotoisuuden huomioon maankäytön suunnittelussaan”, toteaa selvityshankkeen koordinaattori Riku Lumiaro Suomen ympäristökeskuksesta.

”Kunnille on ollut heikosti tarjolla informaatio- ja resurssitukea ja kokemusten vaihdon foorumeja luonnonsuojelutoimiin. Ylipäätään tietoisuus kuntien monipuolisesta ja vaikuttavasta luontotyöstä on ollut vähäistä. On hienoa, että pääsimme ympäristöministeriön tuella selvittämään kuntien potentiaalia ja tarpeita”, iloitsee Kuntaliiton ympäristöpäällikkö Miira Riipinen.

Lisätietoja

Biodiversiteetti- ja viestintäasiantuntija Riku Lumiaro, Suomen ympäristökeskus, p. 040 509 8654, riku.lumiaro@ymparisto.fi

Ympäristöpäällikkö Miira Riipinen, Suomen Kuntaliitto, p. 040 824 4401, miira.riipinen@kuntaliitto.fi

Ympäristöministeriön logo
Maa- ja metsätalousministeriön logo
Kuntaliiton logo