Siirry sisältöön

Luonnon monimuotoisuus -opetusmateriaalia


Vihreä lippu -ohjelman tuottama Luonnon monimuotoisuus -oppimateriaali tarjoaa tietoa ja toimintavinkkejä, jotka auttavat johdattamaan lapset ja nuoret innostavalle tutkimusmatkalle luonnonkirjoon. Materiaali sisältää kaksi opasta, joista toinen on suunnattu varhaiskasvatuksesta alkuopetukseen ja toinen peruskouluille alkuopetuksesta eteenpäin.

Luonnon monimuotoisuuden, eli luonnonkirjon köyhtyminen on ilmastonmuutoksen ohella suurimpia maailmanlaajuisia ongelmiamme. Siksi on tärkeää opettaa lapsille ja nuorille, mitä luonnonkirjo on, miksi se on tärkeää ja miten sitä voidaan vaalia.

Luonnon monimuotoisuus -oppimateriaalin oppaat kutsuvat huomaamaan ja suojelemaan luonnonkirjoa niin lähiympäristössä kuin koko maapallolla. Ne tukevat valtakunnallisten opetussuunnitelmien mukaisia tavoitteita harjoitella kestäviä toimintatapoja sekä luonnon havainnointia ja arvostusta.

Oppaiden ensimmäisessä osassa käsitellään luonnon monimuotoisuutta ilmiönä pedagogisten vinkkien ja näkökulmien kera. Toisessa osiossa tartutaan toimeen ja käydään läpi tapoja, joilla päiväkodeissa ja kouluissa voidaan vaalia luonnonkirjoa. Oppaiden lopusta sekä erillisestä tarina-liitteestä löytyvät lajien tarinat johdattelevat syventymään suomalaiseen luonnonkirjoon innostavalla tavalla. Olemme tehneet oppaat Partioaitan ympäristöbonuksen tuella.

Luonnon monimuotoisuus on yksi Vihreän lipun yhdeksästä teemasta. Osallistujasivuilla on vinkkejä luonnon monimuotoisuus -projektin toteuttamiseen.

Opetusmateriaali löytyy Vihreä lippu -sivuilta tai Materiaalit-sivulta

Ympäristöministeriön logo
Maa- ja metsätalousministeriön logo
Kuntaliiton logo